Mjukvaruutveckling och mobila plattformar

180 hp | 3 år | Programstart: HT 2017 | Examen: Högskoleingenjörsexamen i Datateknik, inriktning Mjukvaruutveckling och mobila plattformar
Till ansökan (öppnar 15 mars)

Det här är programmet för dig som vill designa framtidens informationssystem. Smartphones och surfplattor ger tillgång till helt nya sätt att använda och söka information. Den nya tekniken innebär spännande utmaningar för ingenjörer som utvecklar mjukvaror för mobila plattformar.

Den mobila trenden har ännu bara börjat och det finns enorma framtidsmöjligheter för dig som vill arbeta inom området. Smartphones och surfplattor används allt oftare som klienter för Internetbaserade tjänster, antingen genom specialutvecklade appar eller genom mobilanpassade hemsidor. Funktioner som finns i dessa produkter, till exempel GPS och kameror, används tillsammans med data och tjänster på nätet vilket möjliggör nya sätt att använda, skapa och dela information varhelst det finns mobiltelefontäckning. Programmet lär dig utveckla mjukvaror och tjänster för dessa framtidens mobila plattformar.

För att kunna utveckla mjukvara och informationssystem krävs det kunskaper i programmering, hur datorer fungerar och hur datornätverk är uppbyggda. Programmets tidiga kurser ger dig sådana generella baskunskaper inom datateknik. Utöver dessa baskunskaper ger vi sedan tillämpade kurser inom utveckling för mobila enheter och webben.

Utbildningen bygger till stor del på projekt och övningar som ger praktiska erfarenheter av de tekniker som lärs ut. Projekt kan löpa över flera kurser, så att du till exempel bygger ett användargränssnitt till en mobilapp i en kurs, för att därefter konstruera dess datalagring i nästa kurs och nätverksfunktionaliteten i en tredje kurs. Detta ger en helhetssyn och en förståelse för hela utvecklingskedjan.

Studera utomlands

 Du har möjlighet att läsa en termin på något av våra partneruniversitet. Genom detta skaffar du dig internationella kontakter, erfarenheter och meriter som värderas högt av framtida arbetsgivare.

Praktik genom Näringslivsförlagd kurs

Du får direktkontakt med ett företag i branschen genom Näringslivsförlagd kurs (NFK). Under NFK har du sju veckors praktik ute på företaget. Branschen medverkar även genom bland annat gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.

Efter utbildningen

Som dataingenjör kan du arbeta som till exempel IT-konsult och programmerare inom många olika områden. Programmet ger dig en bred datateknisk kompetens som ger dig möjlighet att jobba med såväl utveckling av mobil- och webbappar som mer generell mjukvaruutveckling och applikationsdesign.

Master

Efter utbildningen kan du läsa vidare till en master-/magisterexamen, till exempel:

Läs merLäs mindre

Fakta

Programmet ges vid Tekniska högskolan

Omfattning: 180 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Studieform: Campusbaserad
Språk: Undervisningen bedrivs både på svenska och engelska
Antal platser: 60
Programstart: HT 2017
Sista anmälan: 2017-04-18
Anmälningskod: HJ-52202
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 1, Kemi 1, Matematik 3c. Eller: Fysik A, Kemi A, Matematik D.

Har du inte ordinarie behörighet kan du komplettera fysik, kemi och matematik genom bastermin eller basår. För dig med Grundläggande behörighet samt Ma 3b finns Teknisk bastermin med start på våren. Efter avklarad bastermin har du platsgaranti till ingenjörsprogrammets ordinarie start till hösten. För dig med Grundläggande behörighet samt Ma 1a/1b/1c finns Tekniskt basår med start på hösten. Efter avklarat basår har du platsgaranti till ett av ingenjörsprogrammen med start nästkommande höst.
Urval:
65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen

För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Examen:
Högskoleingenjörsexamen i Datateknik, inriktning Mjukvaruutveckling och mobila plattformar

Visa antagningsstatistik
Våra partneruniversitet

Kurser inom programmet

Grundläggande fysik 2, 6 hp
Du som inte har läst Fysik 2 / Fysik B på gymnasiet måste läsa Grundläggande fysik 2, 6 hp för att erhålla examen. Denna kurs kan läsas med förhöjd studietakt för att klara examen på tre år eller som en sjunde deltermin. Du som har läst Fysik 2 / Fysik B kan välja bort denna kurs.

År 1

Datateknisk introduktionskurs 7,5 hp
Diskret matematik 7,5 hp
Introduktion till programmering 9 hp
Linjär algebra 6 hp
Datastrukturer och algoritmer 7,5 hp
Databaser 6 hp
Objektorienterad programmering 7,5 hp
Envariabelanalys 9 hp

År 2

Objektorienterad mjukvaruutveckling med designmönster 7,5 hp
Grundläggande webbutveckling 7,5 hp
iOS-utveckling 7,5 hp
Nätverksprogrammering 7,5 hp
Android och gränssnittsdesign 7,5 hp
Fördjupad webbutveckling 7,5 hp
Gruppdynamik 3 hp
Näringslivsförlagd kurs (NFK) 12 hp

År 3

Mjukvaruprojektmetoder 7,5 hp
Valbara kurser
, totalt 15 hp, exempelvis: (Matematisk statistik, User Research, Al/Machine Learning, Information Security, operativsystem)
Forskningsmetoder i datateknik och informatik 7,5 hp
Ekonomi och företagande
7,5 hp
Intelligenta mobila system
7,5 hp
Examensarbete
15 hp

Om du har frågor, hör av dig till oss på studera@ju.se

Vi skickar gärna vår programkatalog till dig. Beställ katalogen här.
Du kan även kontakta vår studievägledning, deras kontaktuppgifter hittar du här.

Programansvarig:

  • Universitetsadjunkt
  • Tekniska Högskolan i Jönköping AB
  • +46 36-10 1611
Ange din e-postadress:

Texten granskad / uppdaterad 2017-09-28

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2014-03-13
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information