Religion och konflikt i Mellanöstern, 2,5 hp

Målgrupp: Grundskola 7-9 och Gymnasieskola

En ständigt aktuell konflikt som infärgar många olika ämnen. En konflikt som är väldigt enkel och väldigt svår. Att förklara och leda dina elever inom religion och konflikten i Mellanöstern är en svår balansgång. Är religion roten till alla konflikter? Går det att skilja tradition, religion och politik? Svaren är inte glasklara.

Martin Berntson, din lärare i kursen, kommer att navigera och nysta i begrepp som rör konflikten i Mellanöstern. Begrepp som ofta är på tapeten i massmedia och som kan upplevas som väldigt fyrkantiga.

Kursen ger dig nycklar till en förståelse av en region som ofta är i fokus i både nyhetsrapporteringar och undervisning. Kursen ger dig också underlag för spännande och intressanta diskussioner som du kan föra med dina elever i klassrummet. Diskussioner där du tillsammans med dina kollegor kan träda över ämnesgränserna samhällskunskap, religion och historia.

Kursinnehåll

  • Kunskap och problem med begrepp som religion och religionskrig
  • Islam, judendom och modernitet
  • Palestinakonflikten
  • Religionens roll i Israels politiska liv
  • En orientering om palestinsk radikalism
  • Kristendomen och Jerusalem

Kursplan

Religion och konflikt i Mellanöstern 2,5 hpPDF

Lärare i kursen

Martin Berntson

Martin Berntson är utbildad gymnasielärare i historia och religionskunskap, men stannade kvar i universitets‐världen. Han har bland annat forskat om kristendomens historia.

Martin tror att intresset för religion, andlighet och historia som han haft sedan barn, har åkat genom många resor och spännande möten med människor.

Läs mer om Martin

Sidan uppdaterad 2014-01-07

2komma5
Sidan uppdaterad 2013-07-01
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information