Anna jobbar som tandhygienist

Anna tog sin tandhygienistexamen från Hälsohögskolan 2000. Idag arbetar hon på en privat klinik som tandhygienist.

Som tandhygienist undersöker och vägleder man människor till god munhälsa. Man förebygger och behandlar munnens sjukdomar. Anna berättar:
- I mitt arbete samarbetar jag med hela tandvårdsteamet. Främst jobbar jag med undersökningar, gör vissa lagningar och tar bort tandsten. I jobbet ingår också att bedöma risken för eventuella munsjukdomar.

Anna trivs med sitt yrke, att få träffa så många trevliga människor varje dag! Hon tyckte att det var roligt redan på högskolan, när hon studerade.
- Det var väl investerade år för mig. Den verksamhetsförlagda utbildningen var viktig - jag gillar "hands on". Dessutom är det en bra inkörsport till arbetslivet. Men självklart är de teoretiska kurserna till stor nytta också. När det närmar sig examen förstår man varför man lärt sig så mycket mer än bara om munnen.

"- Häng med på föreläsningarna då det blir så mycket lättare med tentorna! Visa också din bästa sida när du är på verksamhetsförlagd utbildning, för det kan leda till jobb, det gjorde det för mig."

Efter utbildningen så hade Anna två jobb på gång redan innan examen. Det ena var på den plats där hon hade gjort verksamhetsförlagd utbildning och det andra var en privat klinik mitt i stan. Anna valde den privata kliniken, där jobbar hon än idag.

Annas tips till blivande studenter är kort och koncist:

- Häng med på föreläsningarna då det blir så mycket lättare med tentorna! Visa också din bästa sida när du är på verksamhetsförlagd utbildning, för det kan leda till jobb, det gjorde det för mig.

Sidan uppdaterad 2016-03-08

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2014-11-03
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information