Carl-Johan Svensson

Carl-Johan har bland annat skrivit böcker om lokalhistoria och artiklar om gatunamn och monument i Iran. Hans intresse för historia uppkom när det stod klart för honom att olika personer och grupper kan ha olika syn på ”vad som verkligen hände”, samtidigt som det kan det finnas skilda synsätt på historien som ändå är legitima. Alla bidrar med pusselbitar för att ge ett större sammanhang.

Egentligen ligger mitt största intresse i hur historia används; inte lika mycket i historien i sig.

— Carl-Johan Svensson


Carl-Johan har både varit journalist, lärare och tävlingsledare på Myndigheten för Skolutveckling, men i nästan allt han gör finns en röd tråd: det historiekommunikativa. Carl-Johan menar på att historia inte bara handlar om vad som har hänt, utan i hög utsträckning också om perspektiv och om hur historia används, förpackas och samspelar med vår identitet.

Samtidigt som Carl-Johan fokuserar mycket på historia som finns runt omkring oss, så tycker han att det är viktigt att komma ihåg att vi inte är historiens fångar: ”Vi har en förmåga att själva forma våra liv, det gäller bara att hitta en balans.”

Sidan uppdaterad 2014-01-08

2komma5
Sidan uppdaterad 2013-09-24
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information