Våga använda Wikipedia i undervisningen 2,5 hp

Målgrupp: Grundskola 7-9 och gymnasieskola

När elever idag söker kunskap använder de sig till stor del av Wikipedia. Som lärare måste man här kunna hjälpa sina elever att förhålla sig till Wikipedia på ett balanserat och kritiskt sätt. En uppgift som för läraren inte är helt lätt. I denna kurs får du både kunskap om Wikipedia, hur du kan pröva dess tillförlitlighet och du får även många praktiska idéer om hur Wikipedia kan användas konstruktivt i undervisningen.

Det är viktigt att elever får skriva utifrån olika syften, mottagare och sammanhang. Då Wikipedia inte bara är en kunskapskälla utan också en skrivplats, så tar kursen även upp hur man kan stimulera elevers skrivande via denna skrivplattform.

Kursinnehåll

  • Kan man lita på Wikipedia?
  • Sociala medier och crowdsourcing
  • Att skriva Wikipedia
  • Inuti Wikipedia
  • Wikipedia i undervisningen
  • Skriva Wikipediatexter som skoluppgift

Kursplan

Våga använda Wikipedia i undervisningen 2,5 hpPDF

Lärare i kursen

Sverker Johansson

Precis som många andra använde Sverker länge Wikipedia som källa till översikt och basfakta om olika saker. Efter hand märkte han att Wikipedias artiklar inom många områden var ganska torftiga, eller saknades helt, och tänkte ”Det där kan jag göra bättre”.

Läs mer om Sverker Johansson

Sidan uppdaterad 2014-01-07

2komma5
Sidan uppdaterad 2013-09-24
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information